Seizoen start binnenkort

Het voorjaar is in aantocht en de samenleving is ‘open’. De laatste weken komen er naast de reeds geplande taptoes en parades opvallend veel aanvragen binnen voor komende seizoen. Dit is goed nieuws voor verenigingen die het publiek weer willen entertainen met mars- en showmuzio

CODE BLAUW

SCVK geeft code BLAUW af; groen licht voor veel evenementen

Word 2022 een klinkend jaar met parades, shows en taptoes? Als het aan de Stichting Combinatie Van Korpsen (SCVK) ligt zeker wel! Inmiddels staan er weer meer dan 30 taptoes op de agenda en zoeken bekende en nieuwe organisaties weer contact met de SCVK. Taptoe minnend Nederland kan weer uitkijken naar mooie optredens vanaf het voorjaar.

“De berichten uit het land zijn hoopvol”, zo begint Jeroen Meijers. Als verantwoordelijke voor de pr en marketing bij de SCVK is hij zichtbaar blij met de energie hem vanuit heel het land bereikt. “Korpsen willen graag, héél graag zelfs. De twee jaren met beperkende corona maatregelen hebben voelbaar impact gehad. “Clubs willen weer perspectief en doelen stellen” vult collega Richard van Riel aan. In mijn korte rol als voorzitter bij de stichting hebben we te maken gehad met uitzonderlijke jaren. Gemiddeld doen we bijna 50 taptoes per jaar. We zijn dan ook blij dat we dit jaar al weer meer dan 30 taptoes op de agenda hebben staan”. Tegelijkertijd zien we ook dat organisaties nog voorzichtig (moeten) zijn en te maken hebben met onzekerheden op het gebied van oa vergunningen en financien. 

Het team van de SCVK bestaat uit vrijwilligers die belangeloos organisaties en korpsen met elkaar in contact brengen om zo een mooie plaatselijke of regionale taptoe te organiseren. Naast het samenstellen van taptoeprogramma’s doet SCVK ook regie en levert ze met plezier speakers die op gepaste wijze het programma aan elkaar praten. Wil je meer weten, mail ons dan gerust via info@scvk.nl | Jeroen Meijers – marketing

Cadeau van de SCVK

Als SCVK stimuleren we graag Nederlandse componisten om marsmuziek te schrijven en te arrangeren. Aangesloten SCVK korpsen kunnen een partituur opvragen voor drumfanfare bezetting via info@scvk.nl

Voor de eerste gelegenheid heeft Dennis Hazenoot een arrangement gemaakt van “Welcome to the jungle”. Vraag de muziek op en verras je muzikanten met een nieuw arrangement op de lessenaar.

SCVK regio taptoe

Het team van SCVK denkt na over nieuwe initiatieven die de show- en marsmuziek ondersteunen. Een daarvan is de SCVK regio taptoe waarbij korpsen bij elkaar in de buurt op basis van uitwisseling een leuke taptoe te organiseren. Doelen zijn: het promoten van mars- en showmuziek en stimuleren van lokale samenwerking tussen muziekkorpsen. Wil je meer weten? Mail gerust via info@scvk.nl

Een klinkend 2022

Het team van SCVK kijkt uit naar het nieuwe taptoe seizoen. Inmiddels staan er meer dan 30 evenementen in de SCVK agenda verspreid over heel Nederland. We staan als team van vrijwilligers graag klaar om organisaties te ondersteunen met bemiddeling, contractering, programmering, regie en presentatie. We gaan er samen een ‘klinkend’ 2022 van maken!

In Memoriam – Hans van Laar

Afgelopen vrijdag is in besloten kring afscheid genomen van ons ere-lid en oud bestuurder Hans van Laar. Met Hans verliezen wij een ‘vriend van de muziek”.

Hans was in zijn functie als secretaris bij de SCVK bijna altijd de brenger van goed nieuws; namelijk van optredens en geld voor de clubkas. Hij verbond organisaties en verenigingen aan elkaar om zo sámen tot een mooi evenement te komen. “Muziek verbindt” is ons credo en Hans was hiervan een drager ‘pur sang’.  Als je bedenkt hoeveel mensen mede door zijn inzet hebben kunnen genieten van de show- en marsmuziek in straten en op pleinen door heel Nederland dan besef je pas écht welke onschatbare waarde deze vrijwilliger heeft gehad. 

Hans rust zacht, we zullen zorgdragen voor jouw muziek, onze muziek. Namens 130 muziekkorpsen in Nederland, je muziekvrienden van de SCVK; Debby, Monique, Wim, Jeroen en Richard.

Petitie 2000 keer getekend

Het initiatief van de SCVK wordt breed ondersteund. Inmiddels is de petitie 2000 ondertekend. Dit staat gelijk aan zo’n 50% van alle muzikanten die deel uit maken van show- en marsorkesten in Nederland. Ondertekenen kan nog steeds tot begin september. Laat je stem horen en laat marsmuziek klinken op straten en pleinen.

Stem VOOR marsmuziek

SCVK heeft het initiatief genomen om een petitie te starten en het kabinet op te roepen ruimte te geven VOOR mars- en showmuziek in straten en op pleinen. Dit zonder de beperking van 1,5 meter tussen muzikanten. Ga naar petities.nl en breng je VOOR stem uit bij “Voorwaarts Mars”. Of klik eenvoudig hier.

Het is stil op straat

Sinds de aanvang van de corona crisis medio maart is het erg stil geworden op straat. Niet alleen het dagelijkse leven is stilgelegd ook cultureel Nederland is helemaal op slot gegaan. Voor de show- en marchingbands een enorm verlies. Geen wekelijkse repetities, studiedagen en optredens. Geen live contact met medemuzikanten en het publiek. 

De Stichting Combinatie Van Korpsen (SCVK) is al ruim 50 jaar actief om korpsen een podium te bieden. Dit jaar zou in navolging van vorig jaar een stijgende lijn laten zien in het aantal taptoes, parades en daarmee het aantal korpsen dat ingezet kon worden via de SCVK. Zeker de vieringen rondom “75 jaar Vrijheid” zorgden voor extra optredens in het land voor de aangesloten bands. Hoe wrang is het dat juist dit jaar onze alledaagse vrijheid wordt beperkt. 

Het taptoeseizoen is voor april en mei in elk geval al gecanceld. Afhankelijk van de berichtgeving vanuit de overheid en het RIVM de komende weken, weten we ook wat we voor juni en juli mogen verwachten, alhoewel ook nu al veel evenementen in deze maanden zijn gecanceld. De SCVK is en blijft in nauw contact met zowel organisaties als korpsen. De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie waar niemand, en dus ook de SCVK niet, een handleiding of spelregels voor heeft klaarliggen. Ook iets als algemene voorwaarden bieden in de huidige situatie geen uitkomst. Fijn om te merken dat hiervoor bij zowel organisaties als korpsen begrip is. Zonder kosten kunnen veel evenementen worden doorgeschoven en (bus)kosten worden voorkomen worden door tijdig af te zeggen. Verenigingen informeren ons dat vrijwel in alle gevallen de busmaatschappij geen of weinig kosten doorberekend. Uitleg is bijna nooit nodig, coulance voert de boventoon en op basis van de jarenlange relatie met SCVK wordt met organisaties gekeken naar verplaatsing naar een latere datum. Helaas lukt het niet alle evenementen dit jaar doorgang te laten vinden. Voor de evenementen vanaf de zomervakantie houden we nog enige hoop op mogelijkheden om weer muziek en show te mogen maken. We blijven hierover in contact met alle betrokkenen. Mocht je als verenging toch geconfronteerd worden met kosten, informeer ons dan. Wellicht kunnen we ondersteuning bieden in bijvoorbeeld het contact met de busmaatschappij.

De SCVK stimuleert organisaties de korpsen zo snel mogelijk weer vast te leggen voor een nieuw te plannen datum. Het feit dat volgend jaar het WMC niet doorgaat, geeft clubs de gelegenheid om mogelijk extra optredens te doen en op die manier iets terug te winnen van de gemiste inkomsten van dit jaar. De KNMO is aan het lobbyen voor geld voor onze sector. Volg daarom zeker de KNMO informatiekanalen. Wellicht zijn er ook mogelijkheden voor jouw vereniging. 

De SCVK is met een compleet team van vrijwilligers ook in deze tijd dagelijks actief voor de aangesloten korpsen. We kijken vooruit naar wanneer het “voorwaarts mars” weer mag gaan klinken en we allemaal weer met volle teugen kunnen genieten van onze geliefde show- en marsmuziek.

Applaus voor erelid Hans van Laar

Hans van Laar is al bijna 20 jaar actief voor de Stichting Combinatie Van Korpsen (SCVK). Begonnen in de rol van taptoe regisseur en in de jaren die volgden gegroeid in de functie van secretaris van de stichting. Hans was dé stille kracht binnen de SCVK. Honderden evenementen zijn door zijn inzet ingekleurd met klank en show van Nederlandse show- en marchingbands. Evenzoveel korpsen hebben jarenlang met Hans samengewerkt en kleur gegeven aan sociaal-culturele evenementen. Daarom; een warm en dik verdiend applaus voor de aftredend SCVK secretaris Hans van Laar!

“Ik had zeker nog door willen gaan”, legt Hans uit. “Echter mijn zwakke gezondheid maakt dat ik 100% voorrang moet geven aan mijn eigen welzijn en tijdsbesteding met mijn vrouw Alice en de (klein)kinderen”. Hans vindt de start van het seizoen een goed moment om de taken over te dragen. “Ik had dit laatste seizoen graag anders zien willen beginnen. Het is treurig dat het coronavirus zoveel mensen raakt en ook mooie muziekevenementen afgelast worden”. 

De SCVK merkt dat veel organisaties zoeken naar oplossingen. Door te proberen een evenement te verplaatsen naar een latere datum dit seizoen worden clubs geholpen om hun inkomstenderving te beperken. “Het is ook voor ons een bijzondere periode. Niet eerder hebben we als SCVK met een dergelijke extreme situatie te maken gehad”; legt marketing verantwoordelijke bestuurder Jeroen Meijers uit. “We doen ons best om zowel organisaties en clubs ter wille te zijn. Door het mogelijk verplaatsen van optredens proberen we zoveel mogelijk korpsen alsnog hun inkomsten te laten halen”. Jeroen is per 1 januari van dit jaar toegetreden tot het bestuur. Verder is het team onlangs uitgebreid met Monique Pouwels die het secretariaat overneemt en Debby Angenent die ondersteuning geeft aan de online marketing en algemene correspondentie van de SCVK. Samen met penningmeester Wim Kant en voorzitter Richard van Riel is het vijfkoppige bestuur klaar om show- en marching Nederland nú en in de toekomst te blijven ondersteunen. 

Het is voor de SCVK een hele opgave om alle belanghebbenden te infomeren en te helpen om richting te geven. Voor april en mei zijn alle evenementen noodgedwongen afgelast. Wanneer eind april de berichtgeving vanuit de overheid duidelijkheid geeft, kijkt de SCVK weer naar juni en juli. De stichting constateert dat de najaar evenementen bijna allemaal nog op ‘doorgaan’ staan. “Mensen kijken erg uit naar sociale evenementen met muziek. Het zal een verademing zijn om weer mars- en showmuziek te horen klinken in de straten en op de pleinen”, merkt Jeroen nog op. 

Voorzitter Richard van Riel wil de dankbaarheid vanuit de stichting graag uitdrukken in een erelidmaatschap voor Hans van Laar. “Het werk van Hans is zo betekenisvol geweest voor zoveel muzikanten, verenigingen, organisaties en toeschouwers. Zijn werk is door de jaren heen van onschatbare waarde geweest. Een erelidmaatschap van de SCVK is dan ook helemaal op zijn plaats. We zijn Hans zeer erkentelijk en wensen hem samen met Alice een goede tijd toe samen met de (kleinkinderen)”. 

Het laatste woord is aan Hans van Laar. “Ik wil graag alle verenigingen en hun functionarissen hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking en de mooie evenementen die we samen georganiseerd hebben. Het valt me zwaar om afscheid te nemen als bestuurder. Tegelijk ben ik ook erg dankbaar dat ik dit vrijwilligerswerk met zoveel plezier heb mogen uitvoeren in dienst van zoveel korpsen. Ik ben ervan overtuigd dat het werk door het team van vrijwilligers van de SCVK in goede handen is. Dank je wel en tot ziens!”.