Het is stil op straat

Sinds de aanvang van de corona crisis medio maart is het erg stil geworden op straat. Niet alleen het dagelijkse leven is stilgelegd ook cultureel Nederland is helemaal op slot gegaan. Voor de show- en marchingbands een enorm verlies. Geen wekelijkse repetities, studiedagen en optredens. Geen live contact met medemuzikanten en het publiek. 

De Stichting Combinatie Van Korpsen (SCVK) is al ruim 50 jaar actief om korpsen een podium te bieden. Dit jaar zou in navolging van vorig jaar een stijgende lijn laten zien in het aantal taptoes, parades en daarmee het aantal korpsen dat ingezet kon worden via de SCVK. Zeker de vieringen rondom “75 jaar Vrijheid” zorgden voor extra optredens in het land voor de aangesloten bands. Hoe wrang is het dat juist dit jaar onze alledaagse vrijheid wordt beperkt. 

Het taptoeseizoen is voor april en mei in elk geval al gecanceld. Afhankelijk van de berichtgeving vanuit de overheid en het RIVM de komende weken, weten we ook wat we voor juni en juli mogen verwachten, alhoewel ook nu al veel evenementen in deze maanden zijn gecanceld. De SCVK is en blijft in nauw contact met zowel organisaties als korpsen. De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie waar niemand, en dus ook de SCVK niet, een handleiding of spelregels voor heeft klaarliggen. Ook iets als algemene voorwaarden bieden in de huidige situatie geen uitkomst. Fijn om te merken dat hiervoor bij zowel organisaties als korpsen begrip is. Zonder kosten kunnen veel evenementen worden doorgeschoven en (bus)kosten worden voorkomen worden door tijdig af te zeggen. Verenigingen informeren ons dat vrijwel in alle gevallen de busmaatschappij geen of weinig kosten doorberekend. Uitleg is bijna nooit nodig, coulance voert de boventoon en op basis van de jarenlange relatie met SCVK wordt met organisaties gekeken naar verplaatsing naar een latere datum. Helaas lukt het niet alle evenementen dit jaar doorgang te laten vinden. Voor de evenementen vanaf de zomervakantie houden we nog enige hoop op mogelijkheden om weer muziek en show te mogen maken. We blijven hierover in contact met alle betrokkenen. Mocht je als verenging toch geconfronteerd worden met kosten, informeer ons dan. Wellicht kunnen we ondersteuning bieden in bijvoorbeeld het contact met de busmaatschappij.

De SCVK stimuleert organisaties de korpsen zo snel mogelijk weer vast te leggen voor een nieuw te plannen datum. Het feit dat volgend jaar het WMC niet doorgaat, geeft clubs de gelegenheid om mogelijk extra optredens te doen en op die manier iets terug te winnen van de gemiste inkomsten van dit jaar. De KNMO is aan het lobbyen voor geld voor onze sector. Volg daarom zeker de KNMO informatiekanalen. Wellicht zijn er ook mogelijkheden voor jouw vereniging. 

De SCVK is met een compleet team van vrijwilligers ook in deze tijd dagelijks actief voor de aangesloten korpsen. We kijken vooruit naar wanneer het “voorwaarts mars” weer mag gaan klinken en we allemaal weer met volle teugen kunnen genieten van onze geliefde show- en marsmuziek.

Posted in: Uncategorized